Nieuws

Mijn Italiaanse moeder was no. 2 in de Top 3 van januari op Hebban.nl!

De 96 gelezen boeken van januari!

op 03 februari 2019 door Feelgood Club  

Wij zijn het nieuwe jaar weer goed begonnen bij de Feelgood Club! Met zijn tienen lazen we 96 boeken en daar zat weer van alles tussen. De sterren zijn weer uitgedeeld en onze top drie is bepaald. Graag delen we vandaag met je welke boeken wij hebben gelezen en wat onze favorieten van januari zijn. Lees je mee?

Door: Janneke

Helma

Omdat ik deze maand veel onderweg was, kwam er van lezen niet zo heel veel, maar gelukkig kon ik wel luisteren. En dan is in de file staan helemaal niet zo erg. Gelukkig waren alle boeken die ik heb gelezen weer mooi, spannend of interessant. Dat maakte de keuze voor mijn top 3 weer lastig.

84eab3cb0ee39019b26d81213e4ec8d6.png

Goede recensie voor mijn boek op Hebban.nl door Aimee van Tienoven

Mijn Italiaanse moeder, de nieuwste roman van Violet Leroy, gaat over Anna Harper. Een jong meisje wanneer het verhaal begint, in 1945, ze is dan bijna vier jaar oud. Dit verhaal gaat over haar, over haar jeugd die ze doorbrengt bij haar strenge moeder en laffe vader. En over haar fantasiewereld, waarin ze verdwijnt om haar dagen door te komen.

Anna is een bijzonder meisje. Voor haar vierde verjaardag krijgt ze een beer cadeau, Bruin, die haar beste (en enige) vriend zal zijn in haar kinderjaren. Met Bruin heeft ze hele gesprekken, en hij is er voor haar als haar moeder weer eens streng doet. Van moeder (‘mammie’) krijgt ze ‘wijze lessen’, lessen in etiquette, ter voorbereiding op een goed huwelijk. De lessen duren jaren. Wanneer Anna niet luistert naar haar moeder, iets doet wat zij niet wil of vragen stelt, loopt ze de kans om gestraft te worden.

De hoofdpersonages in dit boek zijn heel bijzonder en boeiend. Anna doet erg haar best om goed te luisteren, maar tegelijkertijd is het ook een jong meisje dat inziet dat er veel leukere dingen op de wereld zijn dan wijze lessen. Ze wil vrienden maken, spelen, leren. Maar ze snapt ook dat ze beter niet tegen haar moeder in kan gaan. Die tweestrijd en de keuzes die ze maakt (soms goed, soms fout) houden de vaart in het verhaal. Ze bespreekt alles met Bruin, de enige die tegen haar moeder in durft te gaan (wat natuurlijk nooit gebeurt, want Bruin is ook maar een ‘stoere’ afspiegeling van Anna).

Maar ook de ouders van Anna zijn intrigerend, vooral haar moeder. Ze ziet er altijd goed verzorgd uit en is een groot gedeelte van haar dagen bezig om haar dochter op te voeden tot een dame, zodat ze later met een diplomaat kan trouwen. Het personage blijft redelijk vlak: er wordt weinig achtergrondinformatie over haar gegeven, en ze ontwikkelt zich ook nauwelijks. Ze is in ieder geval helemaal geen liefdevolle moeder voor Anna. Anna’s vader heeft betere intenties, maar die zit volledig onder de plak bij mammie. Hij houdt zich daarom vaak afzijdig, ten nadele van Anna. De verhouding tussen deze drie personages is een dragend element in deze roman.

Uiteindelijk verdwijnt Anna in een fantasiewereld om de momenten thuis beter te kunnen verdragen. Ze wordt steeds ouder en begint zich steeds meer af te zetten tegen haar ouders, hoewel: wel binnen de grenzen. Tot ze oud genoeg is om helemaal op eigen benen te staan. Deze ontwikkeling houdt de spanning in het verhaal: je leest al over Anna vanaf haar vierde, dus het is heel boeiend om te lezen hoe ze zich ontwikkelt los van haar ouders.

Mijn Italiaanse moeder is geen boek dat uitschiet in humor, spanning, feelgood of drama. Maar toch is het een heel pakkend verhaal: misschien juist omdat het van alles wat heeft. Alles is heel goed gedoseerd. Het verhaal heeft een ‘gek’ randje, en dat maakt dat het voor de lezer boeiend is om door te blijven lezen.      

Goede recensies voor Mijn Italiaanse Moeder op Boekenfans!

Recensie:
Lieselotte Danneels
De cover is prachtig door de vrouw die erop staat met rood gestifte lippen, de blik, je krijgt er een goed gevoel bij, je wil weten wie de vrouw is. Het verhaal begint in 1945 een moeilijke tijd met het einde van de tweede WO II. Anna Harper is dan vier jaar. Haar moeder lijkt geen echte moederliefde te kunnen tonen, ze wilt haar dochter vooral klaarstomen tot een dame van de wereld die trouwt met een diplomaat. Anna is eenzaam en staat veel door het raam te kijken naar de spelende kinderen in de straat. Wanneer ze een beer cadeau krijgt en hem omdoopt tot Bruin, heeft ze onmiddellijk ook een maatje en is de eenzaamheid verdraagzamer. Ondertussen probeert ze om haar eenzaamheid en gebrek aan liefde met een droomwereld te verdringen. Zo overleeft ze de levenslessen van mammie en het doodzwijgen wanneer ze naar mammie haar zin weer iets verkeerd gedaan heeft. Op latere leeftijd wil ze komaf maken met de illusies van het verleden en kiest ze voor een avontuur in Italië. Mijn Italiaanse moeder is een roman waar eenzaamheid centraal staat. Gedurende gans het verhaal worden we meegenomen in het leven van Anna en haar ouders. Ze mist de liefde en genegenheid die ze bij andere kinderen in de straat ziet, niets lijkt goed genoeg te zijn voor haar Mamie ze voelt zich soms een bediende of opstakel in plaats van een dochter. Anna maakt gedurende het verhaal een echte groei mee, je voelt haar groeien. Ze is slim en weet bepaalde situaties Hierdoor in haar voordeel te draaien. Het plot zit goed in elkaar en het leest vlot. De schrijfster weet ook heel goed de leeftijden van Anna weer te geven. Je voelt wanneer Anna jong is dat het kinderlijk geschreven is, zo groeit de schrijfstijl mee naar mate Anna ouder wordt. Mijn complimenten hiervoor. Het is een bijzonder boek. Een aanrader. Een echte feelgood roman vind ik het niet door het thema eenzaamheid. Maar prachtig neergezet, waardoor je de gevoelens van Anna als lezer echt voelt. Ik geef het boek vier sterren.
Recensie:
Sabine Martinez
Amsterdam 1945. geen gemakkelijke tijd. Anna is 4 jaar oud als het verhaal begint. ze woont bij haar zeer dominante moeder en haar vader de pantoffelheld met een oorlogsverleden. het meisje heeft het zwaar met de zware lessen van haar moeder die haar drilt om een dame te zijn en later te moeten trouwen met een diplomaat. ze mag niet naar buiten en geen vrienden hebben want haar moeder voelt zich te goed voor de rest van de buurt. haar moeder die haar niet eens bij naamt noemt, maar alleen: kind. gelukkig krijgt ze van een vriend van de familie, dokter Hertog, een Beer cadeau, broeno, (haar moeder beslist dat zijn naam Bruin is) deze beer heeft hij voor haar meegenomen uit Florence. bij deze beer begint haar liefde en fascinatie voor Italie. bruin wordt haar steun en toeverlaat aan hem kan ze haar zorgen kwijt en bruin steunt haar met zijn eigen mening. door het gebrek aan warme liefde creeert ze haar eigen wereld, haar droom wereld, haar italiaanse moeder. het is een mooi boek dat makkelijk wegleest. op de cover een prachtige dame. als je naar haar kijkt vraag je jezelf af waar denkt ze aan. het is een pakkend, bijzonder, meeslepend, spannend en boeiend verhaal. je “groeit” in het boek met Anna mee op, van kleine meisje naar volwassenen dame. hoe ze zich ontwikkelt en zich af zet tegen de strenge wil van haar kille moeder. je moet het zeker gelezen hebben

Winactie in de prachtige Ciao Tutti Nieuwsbrief! Abonneer je gratis en maak kans op een van de drie exemplaren!

Namens Uitgeverij de Kring mogen we drie nieuwsbrieflezers trakteren op het boek Mijn Italiaanse moeder.

Het verhaal begint in 1945, als Anna Harper vier wordt. Haar moeder traint haar voor een huwelijk met een diplomaat, haar vader heeft een geheim oorlogsverleden. Anna groeit op in eenzaamheid. Ze probeert te ontsnappen aan de dwingelandij van haar moeder en de lafheid van haar vader door haar eigen droomwereld.

Dit is een exclusieve actie voor de nieuwsbrieflezers van Ciao tutti. Wil je kans maken, klik dan op onderstaande button en vul voor 28 februari 2019 het mail&winformulier in o.v.v. Mijn Italiaanse moeder (bij Wat wil je winnen?). De winnaars krijgen na afloop van de actie persoonlijk bericht.

Maak kans op Mijn Italiaanse moeder!

Goede recensie van Jan Stevens op boekensite.gent voor Mijn Italiaanse moeder

Ben heel blij met de recensie van Jan Stevens op boekensite.gent. Hij noemde mijn verhaal ‘ bitterzoet’ en dat vind ik een echt mooie vondst.

‘Bitterzoet.’ Als bijvoeglijk naamwoord wordt dit omschreven als: “ Van iets onstoffelijks dat het zowel fijn als vervelend is, waar je zowel vrolijk als verdrietig kan worden.”
Ik heb na het lezen van ‘Mijn Italiaanse moeder‘ mogen ervaren dat een boek ook bitterzoet kan zijn. Ik heb deze roman die deels autobiografisch is en deels gebaseerd op ware gebeurtenissen met een nauwelijks te onderdrukken glimlach in een vaart uitgelezen. Vooral omdat het zo plezierig en vlot te lezen is maar bovenal omdat je echt wel wil weten hoe dit gaat aflopen. Wie dit boek leest om zich te laten onderdompelen in een Italiaans epos zal bedrogen uitkomen want je wordt na de proloog onmiddellijk gedropt in een naoorlogse Nederlandse kleinburgerlijkheid.
In de proloog van nauwelijks één pagina neemt de zesendertig jarige Anna die pas in Florence is gaan wonen de taxi naar een Toscaans landgoed, ze was daar elf jaar eerder ook al geweest toen ze bijna zestien jaar oud was. Terwijl zij doorheen de achterruit naar buiten staart flitst haar leven voorbij.
Wat dan volgt lees je met een dubbel gevoel. Het verhaal wordt grappig verteld, startend vanuit de ik-vorm van een meisje nauwelijks vier jaar oud met de beperktheid waarmee kinderen op die leeftijd de wereld ervaren doorheen haar jonge kinder- en tienerjaren naar haar pril volwassen leven. Waarom dan ‘bitterzoet?’
Omdat je terecht komt in een bovenmaatse verkilde omgeving. Anna groeit op als enig kind met een betweterige, dominante moeder die alleen maar oog heeft voor de schone schijn en ervan overtuigd is dat zij Anna moet klaarstomen als ‘gedienstige’ vrouw van een diplomaat. Dat is het ideaal beeld dat zijn nastreeft zonder rekening te houden met het kind-zijn. Aan haar vader heeft zij ook niks want deze man is slechts een schim van zichzelf. Hij volgt slaafs de wil en wet van zijn engdenkende, veeleisende vrouw, lamgeslagen door ‘iets’ dat gebeurde tijdens de oorlog. Dit alles blijft allemaal heel vaag en er mag dar niet over gesproken worden. Anna vereenzaamt en vlucht in haar fantasiewereld met als enige gesprekspartner haar knuffelbeer ‘Bruin,’ gekregen van de vriendelijke oude dokter Hertog. Die gesprekken tussen haar en Bruin zijn fenomaal grappig maar leggen met een fingerspitzengefühl haar ellendig bestaan bloot. Zoals elk kind dat van niet beter weet ondergaat zij dit alles en vindt het zelfs normaal. De hardvochtigheid waarmee zij opgroeit wordt gekenmerkt door dagenlange negatie als zij iets zou mispeuterd hebben, ze wordt zelfs niet bij naam aangesproken, neen, er wordt gewoon ‘kind’ tegen haar gezegd.
Vanaf haar tienerjaren krijgt zij via ‘wijze lessen’ van haar moeder een doctrine om zich te gedragen als een dame volgens de meest potsierlijke etiquette normen. Deze situatie is ondraaglijk en Anna kan alleen maar hopen dat zij ooit zal herenigd worden met haar echte Italiaanse ouders, iets waar zij rotsvast van overtuigd is. Deze ontsnappingsgedachte gaat zover dat zij haar ouders als meneer en mevrouw H. aanziet.
Maar Anna is intelligent, heel intelligent en zij leert zich in haar puberteit afzetten tegen haar beknellend bestaan. Tijdens de verhaling van haar adolescentiejaren word je getrakteerd op een mooi tijdsbeeld van de jaren zestig en de ontvoogdingsstrijd die zij aangaat. Met veel vallen en opstaan wordt zij zelfstandig en kruipt langzaam onder het juk van haar loodzware opvoeding vandaan. Wat je eigenlijk al voelt tijdens haar kind-zijn wordt alsmaar duidelijker, Anna is een krachtige persoonlijkheid.
En dan verschijnt bijna op het eind van het boek de proloog exact hetzelfde terug, netjes ingelast om mooi af te ronden met een heerlijk feelgood einde.

Violet Leroy
‘ Mijn Italiaanse moeder,’ bitterzoet is een smaak die ik kan waarderen en graag terug zal proeven in ander werk van Violet Leroy.
Jan Stevens
Alle info over dit boe kvind je via http://www.boekensite.gent/node/3633

Winactie Boekenwurmen.

Bij de facebookpagina Boekenwurmen was de winactie (in week 3 van Januari 2019) zeer geslaagd. Veel leden wilden meeloten om kans te maken op een exemplaar van Mijn Italiaanse Moeder. De winnares is Ria Kortekaas. Hartelijk gefeliciteerd Ria!

Winactie op Boekenverslinders

Winactie op Boekenverslinders!

https://www.facebook.com/groups/1578553992373811/

t/m zondag 13 januari!!

☆ 𝑾𝑰𝑵𝑨𝑪𝑻𝑰𝑬 𝑵𝑳 & 𝑩𝑬 ☆
Hoofdpersoon Anna Harper is een meisje om van te houden!! Namens Uitgeverij De Kring mag ik hier een exemplaar van “Mijn Italiaanse moeder” van Violet Leroy verloten! Hoe gaaf is dat!?

Meedoen is super simpel, gewoon hieronder een reactie achter laten dat je heel graag kans maakt op deze waanzinnige boeken. Meedoen kan t/m zondag 13 januari. De winnaars worden erna bekend gemaakt, zodra ik er tijd en puf voor heb (nadeel van chronisch ziek zijn), in een verlotingsvideo met een link onder dit bericht. Succes allemaal!!! ♡♡♡

𝑶𝒗𝒆𝒓 𝒅𝒊𝒕 𝒃𝒐𝒆𝒌:
Het verhaal van Anna Harper begint in 1945, als ze vier wordt. Haar moeder traint haar voor een huwelijk met een diplomaat, haar vader heeft een geheim oorlogsverleden. Anna groeit op in eenzaamheid. Ze probeert te ontsnappen aan de dwingelandij van haar moeder en de lafheid van haar vader door haar eigen droomwereld te creëren. Haar illusies brengen haar ten slotte in Italië, waar een nieuw leven op haar wacht.
Mijn Italiaanse moeder is een ontroerende, lichtvoetige en grappige roman waarin een dochter zich bevrijdt van het juk van haar ouders. Het is deels gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Winactie op Hebban.nl Mijn Italiaanse moeder

Heel veel liefhebbers van Mijn Italiaanse meoder hebben meegeloot op de winactie op Hebban.nl. Winnares werd DOOR (Dorine den Hoedt) : Gefeliciteerd!

Feelgood Club

En de winnaar van Mijn Italiaanse moeder is….

In de blog van de groepsread waar we Mijn Italiaanse moeder bespraken, kon je ook een exemplaar van het boek winnen. Vandaag de uitslag. Wie is de gelukkige?

We hebben alle namen in de lotings-app gezet en de winnaar is.. tromgeroffel ….:

DOOR! Gefeliciteerd!

Stuur je naam en adres gegevens naar vandaag@hebban.nl onder vermelding van Mijn Italiaanse moeder en dan komt het boek zo snel mogelijk naar je toe. Laat je nog even weten wat je ervan vond?

 

Doe mee op Hebban.nl: 

https://www.hebban.nl/spot/feelgoodclub/nieuws/groepsread-mijn-italiaanse-moeder-met-winactie?fbclid=IwAR3xI78-ljxelREkdAX7LdXYf0Vlw9ic2SSFfqFt7642jLC23ayWUTrYFYQ

  • Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek en zou jij een exemplaar van Mijn Italiaanse moeder willen winnen? Dat kan. Wat je daarvoor moet doen? De volgende drie dingen:
    • Leg uit waarom jij het boek graag zou willen lezen in een reactie onder dit artikel
    • Volg onze spot
    • Plaats het boek op je ‘Wil ik lezen’ plankje

    Meedoen kan tot en met 14 januari. Op 15 januari maken we de winnaar onder dit artikel bekend.